Home » Bläckskrivare

Bläckskrivare

Det vi också kallar bläckstråleskrivare är precis som det låter, en skrivare som skriver med bläck. dessa skrivare kom redan på 1960-talet men slog igenom i hemmen först 20 år senare. Tekniken som används är enkel. Bilden eller bokstäverna ritas på papper med hjälp av munstycken som sprutar bläck. Det är en relativt snabb teknik och man får färgutskrifter till ett bra pris i jämförelse med andra tekniker på marknaden.

För- och nackdelar

Det finns dock, som med det mesta, också nackdelar. Den största nackdelen har dock inte med själva skrivaren att göra utan med bläcket. Det kan uppfattas som kladdigt och smetigt och man bör tänka på att om det gäller utskrift som bir utsatta för fukt eller solljus så kommer dessa utskrifter att smetas ut eller blekna med tiden. Detta till skillnad mot till exempel en utskrift från en laserprinter som håller mycket längre än en bläckstråleutskrift. Det skall dock nämnas att det finns bläcktyper som är specialanpassade och som inte har dessa nackdelar men de är ovanliga och dyrare än traditionellt bläck.

Separata färgtoner

De enklare varianterna, som också är de vanligaste, bygger på att man använder sig av färgerna svart, rött, blått och gult. Färgerna placeras sedan av skrivaren på pappret i olika storlekar och med olika täthet så att när vi människor tittar på utskriften uppfattar vi, eller får en illusion av, att utskriften har en viss färg. Det är viktigt att tänka på att svart normalt används mycket oftare och mer av skrivaren än vad de andra färgerna gör. Det är därför viktigt att välja en skrivare som har separata färgpatroner så att man bara behöver byta den färg som tagit slut och inte alla på samma gång. Att bläcket skulle torka ut gäller främst äldre skrivare då de moderna modellerna på marknaden har teknik som motverkar detta.