Home » Laserskrivare

Laserskrivare

Redan 1978 skev den första laserskrivaren ut sidor. Det tog dock ett tag tills den skulle vara en produkt för den ”vanliga” hemkonsumenten. Detta berodde inte på att konsumenten inte såg fördelarna med skrivaren som att den till exempel är perfekt för stora volymer av utskrifter eller att den var många gånger snabbare i utskriftshastighet. Priset var mycket högre än de tekniker som andra skrivare använde sig av. Så är det dock inte idag.

Dominerar marknaden

Det finns många riktigt bra laserskrivare till mycket bra priser på marknaden idag. Behov är naturligtvis också det som styr. Om man inte behöver skriva ut stora volymer eller kan tänka sig att vänta lite längre på en utskrift så finns kanske inte behovet av en laserskrivare utan en bläckstråleskrivare duger utmärkt. Det är för övrigt just laserskrivare och bläckstråle skrivare som idag helt dominerar marknaden. Vill man skriva ut i färg så är man dock inte längre hänvisad till bläckstråleskrivaren, vilket man på grund av prisläget på färglaserskrivare, var hänvisad till tidigare. Det finns idag färglaserskrivare som är mycket prisvärda och då kan man få snygga färgutskrifter som dessutom är kladdfria.

Snabb utskriftshastighet

Laserskrivarens teknik är att den, enkelt förklarat, med hjälp av elektrostatisk energi fäster tonerfärgen på ett papper. En tunn tråd i skrivaren som är laddad med tusentals volt skapar en elektrisk laddning som attraherar tonerfärgen och efter det används en laser som rör sig över en trumma i skrivaren och neutraliserar laddningen på specifika delar och en bild av utskriften skapas. Detta talar om för skrivaren vart på pappret som tonerfärgen skall fästas och inte och därav namnet laserskrivare. Det är denna uppvärmning av skrivaren som sker det ibland tar någon minut att köra igång första utskriften. Skrivaren behöver nämligen värmas upp och laddas innan den är klar för utskrift. Den tiden får man dock tillbaka med laserskrivarens utskriftshastighet.