Home » Professionell fotoskrivare

Professionell fotoskrivare

Dessa skrivare är speciellt framtagna för att ge bästa möjliga kvalitet på utskrift av foton. En laser eller en vanlig bläckstråleskrivare kan naturligtvis också göra detta men räcker inte riktigt till när det kommer till riktigt bra utskrifter av foto. Det är tillexempel vanligt att en professionell fotoskrivare använder sig av åtta, 10 eller 12 olika färger vilket skall motsvaras av de vanliga skrivarna som vanligen använder sig av fyra olika färger.

Fotoskrivarna på professionell nivå har också olika antal av så kallat monokroma bläckpatroner vilket ger oslagbara gråskalor, något som behövs för att få fram det där extra i fotot. Om utskriften är svart vita foton så är denna teknik direkt avgörande för kvaliteten på fotot, då gäller det att titta på vilken skrivare som har flest och bäst monokroma patroner.

Sublimeringsskrivare

På senare tid har också priserna på de så kallade sublimeringsskrivarna blivit mer och mer överkomliga. Detta är en teknik som har använts för exempelvis ID och pass foto tidigare. Tekniken bygger på sublimering, därav namnet, som innebär att ett ämne över går från fast form till gasform utan att passera den flytande fasen. Enkelt förklarat så används en plastfilm, färgen på plastfilmen hettas upp så snabbt att den blir gas och därefter kondenseras på pappret. Det är också vanligt att det efter det läggs ett ytterligare lager över detta för att skydda fotot. När det gäller dessa skrivare köper man kassetter med ett antal utskrifter till skillnad mot traditionella skrivare.

Viktigt med hög papperskvalitet

När det gäller professionella utskrifter av foto så är det också viktigt att titta på kvalitet av papper för att få bästa möjliga resultat. Det finns också skrivare som kan skriva ut på flera olika utskriftsmaterial som canvas och fine-art media. Skrivarna kan också skriva ut i olika format så det gäller att titta på det specifika behovet.