Home » Vanliga skrivarproblem (och lösningar)

Vanliga skrivarproblem (och lösningar)

Det är många som alltför ofta upplever en del problem med skrivaren. Ofta är de här problemen ganska vanliga och enkla att lösa, men om man inte vet hur man gör, blir minsta lilla fel ganska tidskrävande. Således är det bra att ha koll på vanliga problem och hur man löser dem. Här ger vi ett par exempel:

Det tar lång tid att skriva ut

Att det tar lång tid att skriva ut är inget ovanligt. I en del fall kan det bero på att man ger sig på att skriva ut bilder i väldigt hög upplösning. För det här finns det ingen direkt lösning (förutom en annan skrivare), utan man får helt enkelt räkna med att det tar lite tid. En lösning är givetvis att skriva ut bilder i lägre upplösning, men är det kvalitet man är ute efter är det knappast en passande åtgärd.

Något annat som kan hjälpa är att endast skriva ut på en sida av pappret, om du för närvarande skriver ut på två. Nackdelen är att du förbrukar mycket mer papper, men dubbelsidiga utskrifter tar längre tid än ensidiga.

Papper fastnar

En annat vanligt problem är att pappret fastnar. Oavsett skrivare bör det stå i din manual hur du ska bära dig åt för att lösa problemet. Ofta är det något som fastnat i glipan där pappret sticker in (om det inte är papper, kan det vara något annat).

Om det är just papper som fastnat, bör du vara mycket försiktig när du drar ut det. Om du råkar riva av det, kan det sluta med att du måste skruva isär skrivaren (vilket inte rekommenderas att man gör). Skulle det ändå komma till det kan du behöva mejslar och andra handverktyg som passar måtten.

Undermåliga utskrifter

Det är inte heller helt ovanligt att utskrifterna håller låg kvalitet – trots att skrivaren i övrigt verkar fungera precis som den ska. Har du en laserskrivare kan du till exempel kolla dina drivrutiner, och att du har rätt papper (värt att dubbelkollas). Du kan också kolla om fixeringsenheten är anpassad för en viss typ av papper, vilket förekommer i en del skrivare.

Ingenting händer

Det här är kanske det mest vanligt förekommande problemet med skrivare, oavsett om man har bläck- eller laserskrivare. En bra början är att kontrollera att du faktiskt skickar utskrifterna till rätt skrivare. Är du på ett kontor är det lätt hänt att du printar ut dussintals av papper hos en annan avdelning.

Kolla också:

  • Att det finns tillräckligt papper (och av rätt typ)
  • Kontrollera att den är påslagen och att alla kablar sitter i

 

Testa att starta om ifall det fortfarande inte fungerar.